Introducere in Dasha Maha Vidya

Tradiția hindusă cuprinde tradiția vedică, puranică și tantrică. Se consideră că cea mai veche este cea vedică, urmează cea puranică și apoi cea tantrică. Se apreciază că cea vedică provine de acum 2000 de ani înainte de Christos.

În ceea ce privește rădăcinile tantrei, se poate vorbi chiar despre sec. I, conturarea ei ar fi fost cam prin sec. al-V-lea și este foarte evidentă prezența în sec. al-VII-lea. Până în sec. al-IX-lea era răspândită atât în hinduism, cât și în budism.

Cuvântul tantra derivă din rădăcina tan – a răspândi si tatri – originea cunoaşterii. Astfel, se poate traduce ca ”răspândirea cunoaşterii”. Există unele dicţionare care consideră însă că este vorba despre tra ca sufix de la rădăcina ”a salva”. Aşadar, este răspândită acea cunoaştere care salvează.

Deasupra celor două ramuri cunoscute ca tantra ”de mâna stângă” şi tantra ”de mâna dreaptă” (care, spre deosebire de prima nu include tehnici sexuale) este considerată a fi calea directă tantrică, cea care vizează introspecția, căutarea Sinelui, atma vichara.

Arthur Avalon afirmă că tantra shastra (învăţătura tantrei) este recunoscută ca fiind parte a scripturilor hinduse şi fiecare dintre acestea sunt bazate pe Vede şi Vedanta.

Perspectiva oferită de tantra asupra vieţii este plină de iubire, compasiune, frumuseţe, înţelepciune.

Apariția Maha Vidya-urilor reprezintă un moment de cotitură în istoria tantrei, o adevărată revoluţie și marchează ascensiunea aspectului de bhakti (aspectul devoţional), care a ajuns la culme în jurul anului 1700 (maha înseamna mare și vidya – revelație, manifestare, cunoaștere ori înțelepciune).

Tantra este o celebrare a naturii noastre profunde, a sacralității și eternității noastre.

Dasha Maha Vidya ne conduc în călătoria noastră prin lumea exterioară spre sacralitatea Inimii Spirituale, spre pacea sinelui.

Tantra este o cale a energiei care te apropie de Inima ta, prin diferite tehnici, care includ folosirea mantrelor, ritualurilor, pranayama, asanelor, mudrelor, meditației. Totodată, ea conține exaltări devoționale față de mama divină și față de Absolutul divin, numit în tantra – Shiva.

Adevărul Suprem este unic, conştiinţa este una şi aceeaşi pretutindeni. Dar este pătrunsă şi înţeleasă în zece moduri diferite. Acestea sunt cele zece Căi ale Înţelepciunii – Dasha (zece) Maha Vidya care conduc la revelarea lui atman.

Cele 10 aspecte ale înţelepciunii sunt ca un rezumat al Creaţiei, al tuturor stadiilor de existenţă, atât cosmică cât şi umană, a tot ceea ce poate fi cunoscut. A le cunoaşte profund înseamnă să te apropii de misterul ultim al Universului, pentru că ele reprezintă energiile supreme ale Creaţiei, întregul Macrocosmos nefiind altceva decât expresia lor.

Autoritatea celor 10 Înţelepciuni îşi are izvorul în Suprem. Ele guvernează diferitele sfere ale Creaţiei, fiind totodată faţetele Adevărului Unic, cele 10 aspecte dominante ale fascinantei Mame Divine .

Scopurile în Tantra sunt: iluminarea, dar și succesul obținut în această lume. Reușita în această viaţă, cum ar fi de exemplu împlinirea prin iubire sau în activitatea pe care o faci, este de asemenea vizată spre a fi obținută prin tantra, ceea ce nu exclude atingerea iluminării; ele se întrepătrund. Succesul în această lume nu trebuie să fie considerat un obstacol în atingerea iluminării, ne învaţă perspectiva tantrică.

De îndată ce un om s-a orientat cu toată fiinţa pe o Cale a Înţelepciunii, acea energie deschide calea evolutiei aspirantului şi ajunge să trezească în el frumuseţea, fericirea, pacea adâncă şi armonia deplină. Acest fapt este caracteristic pentru Dasha Maha Vidya.

Scrie un comentariu

Din categoria Tantra Shastra

Lasă un comentariu